Lodrette rammer til rankede planter

Da jeg opfandt min køkkenhavemetode, var jeg klar over, at de store rankende planter som tomater ville blive en udfordring. Tomater er uden tvivl en favoritafgrøde for hobby-gartnere. De fleste varieteter fylder imidlertid meget og kan blive grimme i slutningen af sæsonen, hvis de får lov at gro uden ordentlig pasning. Hvis tomater får lov at sprede sig ud over jorden, kan de også tiltrække en del skadedyr, og mange tager skade eller ødelægges af den gående trafik.

Ideen med at dyrke tomater på den måde forekom meget uøkonomisk. Jeg besluttede mig for at finde en bedre måde at dyrke tomater på, og den, jeg fandt frem til, viste sig at være god, ikke kun til tomater, men også til andre rankende planter. Alle planter, der har frugter, der breder sig på jorden – selv græskar og meloner – kan dyrkes lodret, så længe støtten er kraftig nok; resultatet er et imponerende syn, og der bruges kun lidt plads på selve jorden.

Naturlig støtte

I årevis har jeg eksperimenteret med alle typer rammer og materialer. Jeg endte med en type, der var så simpel, let og billig i brug, at det næsten var latterligt. Jeg begyndte så at dyrke alle slags planter lodret. Oprindelig tænkte jeg, at jeg skulle konstruere en særlig metode til at holde de tunge frugter som vintersquash og græskar oppe, men det viste sig, at disse rankende planter næsten forstod situationen; stænglen, der bærer de tunge frugter, bliver tykkere og kraftigere, efterhånden som frugten vokser. Hvis du har rammen og støtten, der kan holde planten, vil planten også støtte frugten.

Det bedste materiale

Jeg bruger stål, som er det stærkeste materiale, jeg kan finde. Heldigvis kan stål fås som rør beregnet til elektriske ledninger. Det er meget stærkt og ikke dyrt. Man kan også få koblinger, så man kan sætte to stykker sammen. Jeg konstruerede en pæn ramme, der netop passer på en kvadratramme, og den kan spændes fast med klemmer, der kan købes næsten alle steder. En meget stabil og stærk konstruktion fås med forstærkede stålstænger, der sættes i jorden uden for rammen; stålrørsledningerne passer fint over stængerne. Det er enkelt og nemt at samle. Alle kan gøre det! Husk også at male dem. For at forhindre at de lodret dyrkede planter kaster skygge over andre dele af haven, anbefaler jeg, at høje lodrette rammer anbringes i havens nordlige side. Jeg konstruerede en ramme, der målte 1 m i bredden og næsten 2 m i højden.

Bind dem fast

Lodret dyrkede planter skal bindes til deres støtter. Sol og vind får ikke nylonnet til at rådne, og efterhånden bruger jeg det til både vandret og lodret plantestøtte. Det er meget stærkt og holder i årevis. Det er et vidunderligt materiale, og for eksempel opbindingsnet med maskestørrelse på 13 cm kan fås i mange havecentre eller på internettet. Selv foretrækker jeg ofte 18 cm maskestørrelsen på 18 cm til tomater og større rankende frugter, da det er lettere at stikke hænderne igennem, men størrelsen er svær at finde, så planlæg det i forvejen. Nylonnettene er holdbare nok til lodret dyrkning af de tungere afgrøder som meloner, græskar, vinter- og sommersquash og tomater. Da nettene er ret løse, kan de flagre lidt, hvis du ikke binder dem meget stramt til rammen.

Opbevaring om vinteren

I slutningen af sæsonen kan de lodrette rammer blive stående, eller de kan tages af stålstængerne og hænges på væggen i garagen. Selv om rørene er galvaniserede og holder til mange års brug, vil de ruste til sidst – især forneden, hvor de kommer i forbindelse med jorden. Hvis du hænger metalrammerne op for vinteren, skal du af sikkerhedsgrunde huske at dække eller markere den ende, der stadig stikker op af jorden. Rengøring foregår med vand og efterfølgende aftørring. Du kan vikle kulørt tape om den, male den eller finde en kapsel til at sætte hen over, så folk ikke falder over den.

2 thoughts on “Lodrette rammer til rankede planter

  1. Pingback: Svampeangreb i træ – Doctor Asp's Blog

  2. Pingback: Insekter og andre skadedyr i træ | Wonderfuldenmark's blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s